Trgatev ’24

Trgatev 2024 pri Isteničih

Trgatev je za vsakega vinogradnika poseben trenutek v letu, saj predstavlja vrhunec vsega dela, ki ga vlaga v vinograde. Letos smo se trgatve lotili nekoliko prej, bolj natančno – 21. avgusta. To je bil datum pričetka letošnje trgatve. Z meritvami zrelosti grozdja smo pričeli v začetku istega meseca in nas je že takrat presenetilo, kako hitro grozdje letos dozoreva. Po sprehodu skozi vinograd smo bili navdušeni nad samim izgledom grozdja, saj je bil ta lep, nepoškodovan ter zdrav, kar je osnova za vrhunsko penino.

Kljub izjemnemu videzu smo opazili, da bo letošnji pridelek manjši za okoli 30-35%, kar je direktna posledica lanskoletne toče. Trta je bila hudo poškodovana, vendar s primerno oskrbo ter agronomskimi praksami smo jo jo spravili v vrhunsko stanje. Zaradi manjšega pridelka je trta enako količino asimilatov preusmerila v manjše število grozdnih jagod, zaradi česar je grozdje tudi prej dozorelo. Manjši pridelek nam omogoča, da se še bolj posvetimo kakovosti vsakega grozda. Grozdje je bogato s sladkorjem, ki je rezultat vročih poletnih dni, hkrati pa ima prijetno kislino, kar je idealno za pridelavo vrhunskih penin. Zdi se, da se narava kljub vsem preizkušnjam letos resnično poigrala z našimi pričakovanji, vendar smo prepričani, da bo letošnji letnik prinesel nekaj posebnega.

Pred samim začetkom smo na območju Bizeljskega zasledili nekaj padavin, a od samega pričetka pa vse do konca smo imeli vreme, ki si ga vsak želi – toplo a brez direktnega sonca, tako da so letos trgači ostali brez poletnih rokavčkov. Vinogradi so skozi celotno trgatev ostali suhi, kar je olajšalo delo traktoristov.

Prva sorta, ki smo jo potrgali je bila Rumeni muškat, ki je letos bil izjemno aromatičen. Če ste ljubitelj penin iz te sorte, imamo dobre novice – muškatna penina bo! Muškat smo pustili, da se macerira kar v preši skozi noč, tako da smo ujeli značilno aromo te sorte.

Naslednji dan smo pobrali Chardonnay ter Modri pinot, oba vrhunske kakovosti ter primerne sladkorne stopnje za penino. Prvo smo pobrali Chardonnay, tako da ne bi kožice Modrega pinota obarvale mošt bele sorte. Seveda se med stiskanjem drugih sort oprema očisti, vendar je bolje biti previden kakor da moraš kasneje kaj popravljati.

Naslednja sorta je bil Laški rizling, za katerega smo morali počakati štiri dni, da je nakopičil želeno sladkorno stopnjo. Zadnje jagode smo pobirali 28 avgusta, kjer smo pobirali lokalno sorto Rumeni plavec.

Vsaka trgatev je svojevrstna zgodba, in letošnja ni izjema. Kljub izzivom, ki smo jih prebrodili, z velikim optimizmom zremo v prihodnost. Prepričani smo, da bo letošnji letnik naših penin izjemen. Proces zorenja teh vin nas vedno znova navdušuje, saj v peninah iščemo kompleksnost okusov in svežino, ki bo odražala vse, kar nam je letošnje leto prineslo.